Zwoegers

Zwoegers

De hele dag in de weer met hondjes en katjes is natuurlijk prima, maar om dan ter afwisseling een paar uur te gaan lopen stoeien met een koppel schapen, dat is echt geen straf. Ik moest bloed afnemen om te controleren of de dieren mogelijk besmet waren met zwoegerziekte, een schoolvoorbeeld van zo’n rare, langzaam verlopende virusziekte die een dier op jonge leeftijd oploopt en waarvan de verschijnselen zich pas jaren later voordoen.

Vaak krijgt een besmet schaap longproblemen en wordt mager, maar er zijn ook uitingsvormen waarbij het uier, de gewrichten of de hersenen zijn aangedaan, hoewel we met name deze laatste vorm in Nederland eigenlijk niet zien. Een schaap dat zwoegerziekte heeft, is niet te behandelen. Het is dus een goede zaak dat er getracht wordt om deze ziekte uit te bannen. Een fokbedrijf dat zwoegerziektevrije dieren heeft, krijgt hiervoor een certificaat maar moet deze status eens in de zoveel tijd met bloedonderzoek herbevestigen. Zo ook dit bedrijf waarop een koppel loopt van 48 schapen. Nou ben ik natuurlijk een statisticus van de koude grond maar het is mij echt een raadsel waarom er dan van 45 dieren bloed ingestuurd moet worden maar het zij zo. Let wel, het is een controle, want dat er geen besmette dieren tussen lopen, dat is al in een eerder stadium aangetoond. Dat betekent dus 45 keer door je knieën voor een schaap dat absoluut niet zit te wachten op die strapatsen van mij. Op een mooie zomerdag bloed afnemen bij een schaap dat net geschoren is, dat is appeltje eitje. Je stuwt de ader die in de hals loopt met je duim en krijgt een prachtig bloedvat te zien. In de winter kijk je tegen een dikke laag wol aan, fijn voor dat schaap maar niet voor een dokter. Dat betekent plukken wol weghalen om maar enigszins in de buurt te komen van de plek waar het moet gebeuren en ondertussen vettige, koude vingers krijgen. Dit gevoegd bij een pijnlijke rug en krakende knieën doet een mens op dat moment hevig verlangen naar de kop warme koffie waar het na de klus op dit adres nooit aan ontbreekt. De boer doet zijn best om ieder schaap zo goed mogelijk vast te houden en ik om zo snel mogelijk een bloedvat te vinden. En toch, het heeft wel wat dat gezwoeg in de buitenlucht, om 45 keer door je knieën te gaan voor een dame en om vervolgens even zovele malen afgewezen te worden. Schapen zwoegers? Geloof het maar niet, veehouders en dierenartsen, dat zijn de ware zwoegers.

Reacties? Een mooi verhaal? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe   Lingewal 2a   6681 LJ Bemmel    tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl