Zomertips konijn

Help uw konijn de zomer door met deze 10 tips.

De zomermaanden kunnen voor veel potentiƫle problemen zorgen voor uw konijn.

Houdt uw konijn veilig en gezond met deze handige tips.
Bron: Vrij vertaald uit RabbitingOn,Summer 10.

 

1. Madenziekte / myiasis
Madenziekte is een groot probleem voor konijnen in de zomer. De blauw-groene strontvliegen leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen of huid die naar urine ruikt. De maden die hieruit komen eten zich binnen 4 uur een weg naar binnen. Konijnen die een groot risico lopen zijn konijnen die te zwaar zijn, rug of gebitsproblemen hebben (zij kunnen zich niet goed schoonhouden), op leeftijd zijn, lange haren hebben, aan de diarree zijn (neem contact op met uw dierenarts). Deze konijnen moeten dagelijks 3 tot 4 keer worden gecontroleerd op maden. Maar ook alle andere konijnen moeten op zijn minst 2 keer per dag nagekeken worden. Als uw konijn vies is door urine of (dunne) ontlasting, maak hem dan onmiddellijk schoon. Verschoon de plasbakken dagelijks, maak het hok 1x per week schoon (wanneer uw konijn geen plasbak gebruikt vaker). Wanneer u maden op uw konijn ontdekt, maak dan direct een afspraak met uw dierenarts. Dit is altijd een spoedgeval.


2. Veilig in de zon
Als u overdag uw konijn in een ren zet, bedenk dan dat de zon gedurende de dag draait. Verzeker u ervan dat er genoeg schaduw is en houdt uw konijn goed in de gaten. Hang een deken / handdoek over 1/3 deel van de ren en maak deze goed vast met bijvoorbeeld wasknijpers. Of plaats een parasol (met stevige voet) boven de ren. Een goed geventileerde schuur kan koeler gemaakt worden door er een dicht begroeide klimplant over te laten groeien.


3. Koel houden
Als u een gedeelte heeft in uw tuin dat is bestraat en waar gedurende de dag geen zon komt, dan is dat een goede plaats voor uw konijn om koel te blijven. Probeer uw konijn toegang te geven tot dit gedeelte.


4. Water
Biedt uw konijn een drinkbak en een drinkfles aan. Uw konijn zal het op prijs stellen om tijdens de warmte uit een bakje te kunnen drinken. Zorg er altijd voor dat de drinkfles en de drinkbak gevuld zijn met fris / vers water.


5. Fijn: ijs!
Vul een leeg plastic flesje met water en leg deze in de vriezer. Als het is bevroren, wikkel het in een handdoek zodat uw konijn er tegenaan kan liggen gedurende de hete dagen. Ice-pods zijn ook beschikbaar (vraag aan de assistente bij de balie). Ice-pods bevriezen snel en zijn gemakkelijk onder het hooi neer te leggen.
    

6. Lange haren
Als u een konijn heeft met een lange vacht, kunt u overwegen de vacht wat korter te knippen tijdens de zomermaanden. Misschien is het nodig dit te laten doen door een specialist of dierenarts (als uw konijn niet goed vast te houden is). De zomer is voor uw konijn niet leuk met een dikke jas van vacht.

7. Oververhit / zonnesteek
Konijnen kunnen niet zweten of effectief hijgen om af te koelen. Dus als u vermoedt dat uw konijn oververhit is (hijgen, de lippen zijn mogelijk blauw/grijs gekleurd, anorexia (niet eten), slap, futloos en heet aanvoelen) pak dan een handdoek. Maak deze nat met koud water en wring de handdoek uit zodat hij niet meer druppelt. Wikkel uw konijn in de natte handdoek en bel de dierenarts. Zet uw konijn nooit in een bak met koud water!

8. Koel briesje
Binnenkonijnen of konijnen die leven in een schuur, stellen een ventilator op prijs. Zet de ventilator op een lage stand en plaats de ventilator hoog genoeg zodat uw konijn er niet bij kan. Verzeker u er van dat de ventilator zwenkt, zodat uw konijn niet in een constante stroom van lucht zit.

9. Zonnebrand
Net als de meeste witte dieren zijn ook witte konijnen gevoelig voor zonnebrand, vooral aan de oren en de neus. Om te proberen zonnebrand te voorkomen dient u er voor te zorgen dat uw konijn voldoende schaduwplekken heeft en probeer uw konijn niet te lang in de zon te laten zitten, vooral als uw konijn houdt van zonnebaden. Een zonnebrandcreme speciaal voor baby's met een hoge beschermingsfactor kunt u op de oren en neus van uw konijn aanbrengen. Denk eraan dat uw konijn dit er waarschijnlijk snel af zal likken, dus regelmatig opnieuw aanbrengen is nodig.

10. Gras
De meeste konijnen houden van gras en uw konijn de mogelijkheid geven te grazen op uw grasveld is aan te bevelen. Maar laat uw konijn niet eten van een grasveld dat net is gemaaid. Het net gemaaide gras (wat uit de grasmaaier komt) gaat heel snel fermenteren en dit proces gaat door in uw konijn wanneer het dit gras heeft gegeten. Dit kan leiden tot gasvorming in het maag-/darmsysteem van uw konijn, wat levensbedreigend kan zijn.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl