Voeding konijn

Voor het maagdarmkanaal en voor het gebit van een konijn is het van belang dat hij of zij  veel ruwvoer(hooi) eet. Eigenlijk moet 80% van de voeding bestaan uit hooi(de boterham van het konijn). Als een konijn hiernaast te veel brokjes of groenvoer krijgt zal hij of zij te weinig hooi gaan eten.
Ons advies is daarom om je konijn maar 20 gram brokjes per kg lichaamsgewicht, dan zal hij meer hooi gaan eten en daardoor minder kans op gebitsproblemen, diarree en te dik worden. Biedt je konijn 2 maal per dag een verse pluk hooi aan!


Groenten die geschikt zijn voor konijnen: broccoli, andijvie, paksoi, waterkers, wortel, witlof, weegbree, paardebloem en gras. Geef ze daar per dag ongeveer 100 gram van. Van fruit mag een konijn elke dag een plakje. Groenten die niet geschikt zijn voor een konijn: kool, prei, rabarber, bonen en aardappelen.
Een konijn is caecotroof, dit betekent dat er twee soorten ontlasting zijn, waarvan hij er een weer opeet en opnieuw verteerd. Hierdoor kan hij zelf in zijn eiwit en Vitamine B en K behoefte voorzien.

Normaal gesproken zie je niets van deze ontlasting, als in een reflex eet hij het namelijk direct op. Echter als je konijn te dik is, kan hij niet goed bij zijn achterste en blijft het plakken onder de staart. Dan lijkt het alsof het konijn aan de diarree is maar dat is dan dus niet zo.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl