Vaccinatie konijn

Er zijn drie virusziekten waartegen een konijn gevaccineerd kan worden:

  • Myxomatose is een virus, dat o.a. door muggen wordt verspreid en waar onze tamme konijnen zeer vatbaar voor zijn. De eerste verschijnselen zijn gezwollen plekken in de snuit, voornamelijk rond de ogen. In korte tijd worden besmette konijnen blind en uiteindelijk sterven de meeste aan een longontsteking die ongeveer 8 dagen na infectie optreedt. Genezing is mogelijk, doch moeizaam.

  • Het RHD 1-virus (Rabbit Hemorrhagic Disease ) ook wel VHS 1 (Viraal Haemorrhagisch syndroom) genoemd, komt veel voor. Het is een heel besmettelijk virus, moeilijk uit te roeien en heeft praktisch altijd een dodelijk verloop. Het wordt op veel manieren overgebracht, o.a. door ongedierte, door andere huisdieren, het zit in water, in voedsel en bij hoge concentraties zweeft het in de lucht. Genezing is niet mogelijk.

  • Het RHD 2-virus. Vanaf begin december 2015 zijn er in Nederland veel konijnen (wilde en tamme) acuut gestorven. Het is gebleken dat er sprake is van een nieuwe variant van het RHD-virus, namelijk het RHD2-virus. Dit virus, dat zeer besmettelijk is, verspreidt zich door direct contact tussen konijnen maar ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan tot ernstige ziekte en sterfte leiden bij konijnen, maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia‚Äôs en andere knaagdieren. Als een konijntje ziek wordt is er geen behandeling mogelijk. Het enige dat we kunnen doen is zorgen dat je konijn het virus niet kan krijgen door hem of haar in te enten.

De enting die beschermt tegen Myxomatose en RHD-1 is een gecombineerde enting. Deze enting mag vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden en dient jaarlijks herhaald te worden. 
Daarnaast is er een enting beschikbaar tegen RHD-2. Deze enting mag vanaf een leeftijd van 10 weken gegeven worden en dient ook jaarlijks herhaald te worden.
Beide entingen mogelijk tegelijkertijd gegeven worden. Ons advies is dan ook om een jong konijn op de leeftijd van 10 weken te vaccineren zodat beide entingen gegeven kunnen worden. Op deze manier hoeft het konijn maar 1 keer stress te ondervinden van het bezoek aan de dierenarts. 

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl