Konijnen koppelen

De beste combinatie is een (gecastreerd) mannetje (ram) met een vrouwtje (voedster).
Twee vrouwtjes bij elkaar kan ook.
Twee mannetjes kan niet, er is een grote kans dat deze gaan vechten en elkaar erg verwonden. 

Het advies is om nooit zomaar 2 vreemde konijnen bij elkaar te zetten.
Een van de twee kan dan zijn / haar territorium gaan verdedigen en hierbij kan gevochten worden.

Zet twee voor elkaar vreemde konijnen bij elkaar op neutraal terrein, dus op een plek waar ze allebei nog nooit zijn geweest.
Bijvoorbeeld in de badkamer of in een halletje voor binnenkonijnen, of in een garage of een afgezette plek in de tuin voor buitenkonijnen.

Voorkom dat de (binnen)konijnen weg kunnen kruipen onder / achter een kast o.i.d. of dat ze kunnen gaan knagen aan electriciteitskabels.
Leg op de grond wat voer, speelgoed (bijvoorbeeld een kraaktunnel, wat doosjes waar ze onder weg kunnen kruipen). Let er wel op dat de konijnen zich nergens vast kunnen lopen.
Een doosje moet bijvoorbeeld twee of drie uitgangen hebben.
Het is belangrijk dat de ruimte groot genoeg is zodat de konijnen ook van elkaar af kunnen en zich even kunnen verschuilen, bijvoorbeeld achter een doosje.

Neem ruim de tijd voor het koppelen. Soms gaat het zo goed dat de konijnen dezelfde dag al bij elkaar in het verblijf kunnen.
Soms duurt het een paar weken.
Zet de konijnen elke dag even bij elkaar en let op hun gedrag. 
Wanneer de konijnen weer teruggaan naar hun eigen verblijf, kunt u ze van verblijf wisselen. Op deze manier raken ze nog meer bekend met elkaars geur.

De konijnen kunnen tijdens het koppelen achter elkaar aan gaan rennen, over elkaar heen gaan springen. Er mogen wat plukken haar in het rond vliegen, dat is normaal. 
Maar er mag nooit gevochten worden of bloed vloeien. Haal de konijnen dan uit elkaar en probeer het de volgende dag nog een keer.
Probeer de konijnen elke dag wat langer bij elkaar te laten (altijd onder toezicht!). Als het goed is zullen ze elkaar steeds wat meer opzoeken en zal er steeds wat meer rust komen.
Elkaar of zichzelf wassen, samen eten zijn goede tekenen van ontspanning.

Pas wanneer er helemaal geen spanning meer is, kunnen ze samen in een kleinere ruimte geplaatst worden. Maak het verblijf van te voren goed schoon!

Het komt soms voor dat twee konijnen elkaar niet accepteren. 

Het koppelen van konijnen kan erg stressvol zijn voor de konijnen en zeker ook voor de eigenaar. Voor vragen, tips of advies kunt u bellen naar onze praktijk: 0481-461627.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl