Sterilisatie van de kat

Eigenlijk moeten we in dit verband spreken over de castratie van de poes, maar omdat dit in de volksmond zo'n ingeburgerd begrip is noemen we het voor het gemak de sterilisatie.


Krolsheid, de periode waarin de poes vruchtbaar is, kan voor het eerst optreden op een leeftijd van 3 maanden. Normaliter begint de krolsheid vroeg in het voorjaar en kan zelfs nog in het najaar optreden. De krolsheid kan na twee tot drie weken weer optreden en duurt meestal minimaal één week. Als de poes tijdens de krolsheid gedekt wordt, gaat de krolsheid over en zullen er na ongeveer 63 dagen jonge poesjes worden geboren.
De verschijnselen van de krolsheid kunnen erg uiteen lopen. We zullen een aantal verschijnselen noemen, maar wijzen erop dat de intensiteit en de aard van de verschijnselen per poes sterk kunnen verschillen: de poes kan extra aanhalig zijn, vaak over de grond rollen, frequent miauwen of zelfs krijsen. Ze zal naar buiten willen om een kater te zoeken, maar ook katers zullen proberen bij de poes te komen. Bij het aaien over het kruis zal ze het achterwerk omhoog brengen en de staart recht overeind zetten.

De krolsheid kan op twee manieren worden tegengegaan: met de poezenpil of door middel van sterilisatie. Beide opties zullen we hierna bespreken met de voor- en nadelen.

Sterilisatie

De sterilisatie is een buikoperatie waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Dit heeft tot gevolg dat de poes niet meer krols wordt. Als de ingreep plaatsvindt rond de eerste of tweede krolsheid - dus op jonge leeftijd -, dan verklein je daarmee de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd. Ons advies is vanaf de leeftijd van zes maanden en het liefst voor de eerste krolsheid te steriliseren. De operatie kan ook plaatsvinden bij een poes die al krols is. Als de poes net jongen heeft, dan is het beter te wachten tot ongeveer 6 weken na de geboorte. Bedenk echter wel dat de poes in die periode krols kan worden en dus vruchtbaar kan zijn.

Soms wordt er gezegd dat de poes na de operatie slomer en dikker wordt. Het is verstandig het gewicht van de poes regelmatig te controleren en indien nodig de poes op dieet te zetten. Het is een fabeltje dat het voor de poes beter is om eerst een nestje te krijgen voordat ze gesteriliseerd wordt.

Hoe gaat de sterilisatie in zijn werk

U brengt de poes 's ochtends om 8.30 uur bij ons op de praktijk aan de Lingewal in Bemmel. Ze moet nuchter zijn, dit betekent dus dat ze vanaf 22.00 uur de dag ervoor niet meer mag eten. Ze mag nog wel water drinken. Verder is het verstandig haar 's nachts binnen te houden, dit om te voorkomen dat ze buiten ergens nog iets eet of dat ze 's ochtends niet op tijd terug is. Bij aankomst op de praktijk worden uw contactgegevens gecontroleerd, wij bellen op het moment dat ze naar huis mag dus zorg ervoor dat wij een nummer hebben waarop u ook bereikbaar bent. U krijgt van ons een nazorgbrief mee met informatie over de operatie en over de nazorg thuis.

Na de ingreep kan de poes rustig wakker worden. Ze mag pas naar huis als ze helemaal goed wakker is. Ze krijgt ook een pijnstillende injectie die ongeveer 24 uur werkt. Wanneer ze weer thuis komt mag ze kleine beetjes eten en drinken. Wij adviseren om haar 2 dagen binnen te houden. Ondanks dat wij intracutaan, onderhuids, hechten kan het voor komen dat de poes aan de wond gaat zitten. Dan is er altijd de mogelijkheid om een kap of speciale kattenromper aan te schaffen.

De dag na de operatie nemen wij altijd nog even contact met u op om te horen hoe het met de poes is en of er nog vragen zijn.

De poezenpil

De poezenpil raden wij niet aan, tenzij de poes om een of andere reden nog niet gesteriliseerd kan worden.  De poezenpil is een tabletje dat één keer in de week gegeven moet worden en waarmee gestart kan worden ruim voor de krolsheid of kort daarna, maar niet tijdens de krolsheid. Als de pil vergeten wordt, dan kan de poes weer krols en dus vruchtbaar worden. Indien de poes bevrucht is en de poezenpil wordt toch doorgegeven dan kunnen er misvormde kittens worden geboren. Een ander nadeel van de poezenpil is dat door de hormonen de kans op baarmoeder- ontsteking of melkkliergezwellen op latere leeftijd sterk vergroot wordt.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl