Vaccineren of titerbepalen bij de hond

De zin van vaccineren

Er is momenteel veel te doen over vaccineren en de zin en onzin hiervan. Wij zijn van mening dat vaccineren zeker zinvol is. Door vaccineren zorgen we ervoor dat onze dieren bepaalde ziektes niet kunnen krijgen en deze ziektes niet kunnen verspreiden. Een prettige bijkomstigheid hierbij is dat we het dier jaarlijks een goede gezondheidscheck geven, waarmee we vroegtijdig bijvoorbeeld hart- of gebitsproblemen opsporen voordat dit klachten geeft bij het dier. Zo voorkomen we met vaccineren veel problemen.

Tegen welke ziektes kunnen we onze honden beschermen d.m.v. vaccinatie

De ziektes waartegen we vaccineren zijn Hondenziekte, Parvo, HCC (Hepatitis), Para-influenza en Leptospirose. Hondenziekte, Parvo en HCC vaccinaties  hebben een bescherming van minimaal 3 jaar. Echter de Leptospirose en Para-influenza vaccinaties beschermen maar 1 jaar. We vaccineren daarom op maat: het ene jaar de “grote cocktail” (Hondenziekte, Parvo, HCC, Para-influenza en Leptospirose) en daarna 2 jaar alleen de Para-influenza en Leptospirose (de “kleine cocktail”). Daarna weer de grote cocktail, et cetera.

Aanvullend kunt u uw hond vaccineren tegen Bordetella bronchiseptica (Besmettelijke Hondenhoest) als uw huisdier met veel andere honden in aanraking komt (vaak verplicht bij pensions, hondenschool en hondenuitlaatservice). Als uw dier naar het buitenland gaat bent u verplicht hem/haar te vaccineren tegen Rabiës (Hondsdolheid). Besmettelijke Hondenhoest, ook veelal kennelhoest genoemd, heeft een bescherming van 1 jaar en Rabiës van 3 jaar.

Titerbepaling

Het is mogelijk om titerbepalingen te doen op het bloed van uw hond om te kijken of hij/zij nog voldoende antilichamen heeft, zodat je weet of de enting al herhaald moet worden. Dit gaat alleen op voor Hondenziekte, Parvo en HCC (dus de “grote cocktail’). Dit betekent dus wel dat er bloed moet worden afgenomen bij uw hond. Dit vindt niet elke hond prettig.

Helaas zijn er voor Para-influenza en de Leptospirose geen testen. Dit betekent dat de hond sowieso ieder jaar de kleine cocktail moet krijgen, maar dat we kunnen kijken m.b.v. titerbepalingen of de grote cocktail al nodig is.

Voor Rabiës is er ook een titerbepaling mogelijk, maar deze wordt alleen maar aangevraagd als dat verplicht is gesteld door het land waar uw dier naar toe gaat. Voor Bordetella is er geen test.

Vanaf welk moment kun je titerbepaling doen

Wereldwijd zijn de immunologen het er over eens (in een consensus geschreven door de WSAVA (World Small Animal Veterinary Association)in 2016)  dat het verstandig is om je huisdier  t/m het 1e levensjaar goed te vaccineren volgens schema. Dit schema is: op 6, 9 en 12 weken leeftijd en dan op 1 jaar leeftijd nogmaals de grote cocktail, welke beschermt gedurende 3 jaar.

Op de leeftijd van 2 en van 3 jaar hoeft uw hond alleen de kleine cocktail.

We  hoeven dus pas de titer te bepalen vanaf 4 jaar leeftijd.  Als de titerbepaling op 4 jaar leeftijd  aangeeft dat er voldoende antilichamen zijn, dan kun je er vanuit gaan dat je de hond de drie daarop volgende jaren ook beschermd is. Dus de volgende titercontrole hoeft dan pas weer op 7 jaar leeftijd. Is hij dan nog hoog genoeg, dan moeten we het jaarlijks checken en enten zodra hij zakt, en is hij laag, dan vaccineren we de hond en is hij weer 3 jaar beschermd.

Hoe zit het dan bij jonge honden/pups?

Testen op antilichamen is lastig bij pups i.v.m. de aanwezigheid van maternale antilichamen (antistoffen verkregen uit moedermelk) die ieder dier meekrijgt van de moeder. De maternale antilichamen verdwijnen tussen 6 weken en een jaar leeftijd, bij ieder dier is dat anders. De test kan het verschil niet zien tussen eigen antilichamen en de maternale antilichamen. De reden dat we nu op 6, 9 en 12 weken enten is dat we dan zeker weten dat uw jonge dier niet onbeschermd rondloopt.

Zoals eerder genoemd hebben de specialisten in de consensus opgenomen dat zij voorstander zijn van een goede basisvaccinatie. Indien je wel pups gaat titeren betekent dit dat je de pups om de 2-3 weken bloed moet afnemen om de titer te vervolgen. Zodra de titer dan LAAG of niet meer aantoonbaar is moet het dier gevaccineerd worden.

Als u uw hond op 1 jarig leeftijd al wilt laten titreren kan dit ook. Een  deel van de 1 jarige honden zullen nog voldoende antilichamen hebben. Het advies is dan echter om niet 3 jaar te wachten maar deze dieren  jaarlijks te vervolgen om na te gaan hoe het titerverloop is.

Let op:

• Leptospirose en Para-influenza kunnen we niet titreren, dus als je daar je hond tegen wilt beschermen dan is er sowieso jaarlijks een enting nodig.

• Titerbepaling wordt soms niet geaccepteerd in pensions.

• Als u wilt titreren moeten we een klein beetje bloed bij uw hond afnemen en dit testen. Als de titer niet hoog genoeg is moet hij/zij alsnog terug komen voor de vaccinatie.

Kosten:

Het bloed afnemen en de antilichamen test kosten 54,45 euro.

 

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl