Steriliseren van de hond

Eigenlijk moeten we in dit verband spreken over de castratie van de teef, maar omdat dit in de volksmond zo'n ingeburgerd begrip is noemen we het voor het gemak de sterilisatie.


De loopsheid van de hond duurt bijna 3 weken. Hierbinnen valt de vruchtbare periode van ongeveer 10 dagen. De loopsheid komt meestal twee maal per jaar voor en treedt voor het eerst op tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden. De uiterlijke kenmerken zijn:

• De vulva zwelt op en kan een duidelijk rode kleur hebben.

• Reuen gaan de teef aantrekkelijker vinden.

• Kort na het begin van de loopsheid begint ze bloed te verliezen uit de vulva en dit kan gedurende de gehele loopsheid doorgaan.

Voorkomen van loopsheid

Er zijn twee manieren om deze loopsheid te voorkomen: sterilisatie van de teef of de prikpil.

Steriliseren

Als u een teefje heeft is het verstandig om er goed over na te denken of u haar wilt laten steriliseren. Ons advies is om dit het liefst tussen de 1e en 2e  loopsheid te doen. De kans dat uw hond melkkliertumoren krijgt op latere leeftijd is dan namelijk heel klein. Ook voorkom je dat de teef baarmoederontsteking kan krijgen en verminder je de kans op suikerziekte.

De nadelen van steriliseren zijn dat bij grote rassen* en dwergpoedels incontinentie kan optreden, deze kans is ongeveer 5%. Een felle teef kan iets feller worden en bij langharige rassen** kan de vacht iets veranderen. Ook kan ze in gewicht toenemen maar dat kunt u zelf goed onder controle houden door regelmatig te wegen en het voer er op aan te passen.

 *) Rassen met duidelijke predispositie: Boxer, Doberman, Dwergpoedel, Old Englisch Sheepdog, Weimaraner, Riesen Schnautzer, Rottweiler, Bouvier, Ridgeback en Ierse Setter. Bij deze rassen is het verstandig om te steriliseren na de 1e loopsheid.

**) veranderde vachtstructuur is beschreven bij Cocker Spaniels, Afghaanse Windhonden, New Foundlanders. Dit kan voor u een reden zijn deze rassen niet te steriliseren.

Prikpil

De prikpil moet - afhankelijk van welk medicijn wordt gebruikt - twee of drie maal per jaar worden toegediend. Het voordeel is dat de teef niet geopereerd hoeft te worden en bovengenoemde nadelen dus geen rol spelen.

De nadelen van de hormonen in de prikpil zijn: een verhoogde kans op baarmoederontsteking, melkkliergezwellen en suikerziekte op latere leeftijd. Ook schijnzwangerschap kan niet altijd voorkomen worden. Als men stopt met de toediening van de prikpil, kan de loopsheid weer terugkeren en is de teef dus ook weer vruchtbaar. Wanneer dit gebeurt is niet te voorspellen. Er kan gerust enige tijd overheen gaan.

Wij raden het gebruik van de prikpil af vanwege de bijwerkingen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl