Chippen van de hond

Honden die na 1 april 2013 in Nederland geboren zijn moeten verplicht binnen 7 weken gechipt zijn en binnen 8 weken geregisteerd zijn op naam van de fokker.

Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.

Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

 • Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.
 • Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden ge├»mporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen  (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijvoorbeeld voor vakantie).

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Chippen heeft veel voordelen boven andere identificatiemethoden, en de eventuele nadelen zijn minimaal.

De voordelen van chippen

 • Een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
 • Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet, maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd ge├»dentificeerd worden.
 • Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee.
 • Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.
 • Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
 • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen kan alleen via een chirurgische ingreep door een dierenarts en de code kan niet worden veranderd.
 • Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
 • Je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.
 • Er is een kattenluikje op de markt, dat alleen katten doorlaat waarvan het chipnummer er in geprogrammeerd is.
 • Om uw dier tegen ziektekosten te kunnen verzekeren, moet hij vrijwel altijd gechipt zijn. Vaak vergoedt de verzekering dan het chippen.
 • Om naar het buitenland te mogen reizen, moeten honden, katten en fretten gechipt zijn.

Nadelen van chippen

 • Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar, dus het is niet meteen duidelijk dat het dier gechipt is.
 • Voor het aflezen van de chip is een speciaal afleesapparaat nodig. Overigens beschikken de meeste dierenartsenpraktijken en veel dierenasielen en dierenambulances over afleesapparatuur.
 • In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen. Dit gebeurt zeer zelden en het dier ondervindt hier geen nadelige effecten van. De chip zal doorgaans slechts een paar centimeter verschuiven en blijft werkzaam. De gezondheid van het dier wordt niet aangetast.
 • Niet alle afleesapparaten kunnen alle soorten chips aflezen. De zogenaamde ISO-chips kunnen wel altijd afgelezen worden. Sommige (buitenlandse) chips voldoen niet aan de zogenaamde ISO standaarden. Wanneer u een buitenlandse hond heeft, is het verstandig te laten controleren of de dierenarts deze chip kan aflezen.

Om erachter te komen of uw dier geregistreerd is kunt u kijken op www.chipnummer.nl

Voor meer informatie kijk op www.chipjedier.nl

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl