Brucellose hond

Brucellose bij de hond (= infectie met de bacterie Brucella canis)

Eind 2016 is voor het eerst in Nederland bij enkele honden Brucellose vastgesteld. De bacterie is meegekomen met honden uit Oost-Europa. Ondanks een (langdurige) behandeling met antibiotica kan Brucella canis hardnekkig aanwezig blijven en van tijd tot tijd weer door de hond uitgescheiden worden. De ziekte is besmettelijk voor honden en voor de mens. Wanneer dierenartsen en laboratoria besmetting van Brucella canis vaststellen, moeten zij dit melden bij de NVWA.

De symptomen bij de hond:

Bij teven zijn de belangrijkste verschijnselen:

•                    abortus, meestal in de 7de tot 9de week van de dracht

•                    dood of zwak geboren puppy’s

Bij reuen zijn de belangrijkste verschijnselen:

•                    ontsteking in bijbal, testikel of prostaat

•                    onvruchtbaarheid

•                    pijn en moeilijkheden met plassen en ontlasten

Hiernaast kunnen honden ontstekingen krijgen van de tussenwervelschijven, gewrichten, lymfeknopen, ogen (uveïtis), hersenen en hersenvlies.  Herkent u een van deze klachten bij uw hond, neem dan contact op met uw dierenarts voor nader onderzoek. Sommige geïnfecteerde dieren vertonen geen verschijnselen.

Hoe raken honden besmet?

Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken. De bacterie kan zitten in het sperma van de reu, in de foetus, in de placenta, in het vruchtwater en in vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte.

Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken.

Ook direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken.

Brucellose bij mensen

Mensen raken besmet door direct contact van de bacterie met slijmvliezen of beschadigde huid. Met name personen die in direct contact komen met honden na een geboorte of abortus- en laboratoriummedewerkers lopen risico. De incubatietijd varieert sterk: van 1 week tot 6 à 7 maanden.

Heeft u contact gehad met honden afkomstig uit het buitenland en heeft u onderstaande verschijnselen: vermoeidheid, koorts, misselijkheid, rillingen, nachtzweten, hoofdpijn neem dan contact op met uw huisarts.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl