Blauwalg

Lekker zwemmen in de zomer, of toch niet?

Wanneer het warm weer wordt kan er in stilstaand of langzaam stromend water een plotselinge groei van blauwalgen plaatsvinden. Deze blauwalgen gedijen het beste bij temperaturen van 20 tot 30 graden en kunnen zowel in zoet als zout water voorkomen.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen behoren tot de groep van de cyanobacteriën. Enkele van deze bacteriën zijn niet giftig maar de meeste soorten zijn erg giftig en kunnen fatale gevolgen hebben voor mens en dier.

De giftige stoffen (toxines) in deze bacteriën zijn natuurlijk geproduceerde stoffen en worden gezien als de meest krachtige natuurlijke gifstoffen die er zijn.

Als uw hond teveel giftige stoffen binnenkrijgt kunnen de lever en het zenuwstelsel ernstig beschadigd raken. Vooral bij jonge kinderen en huisdieren kan het fataal zijn omdat ze minder lichaamsgewicht hebben.

Honden zijn met name erg gevoelig voor blauwalgen omdat ze tijdens het zwemmen water binnen kunnen krijgen. Maar ook nadat zij gezwommen hebben in besmet water en daarna hun vacht schoonlikken kunnen zij de toxines binnenkrijgen. Het is daarom altijd aan te raden uw hond te wassen nadat ze in verdacht water hebben gezwommen.

Symptomen bij blootstelling aan blauwalg:

• Ademhalingsproblemen

• Loomheid

• Overmatig kwijlen

• Braken

• Diarree

• Plassen

• Gebrek aan coördinatie

• Krampen

Er is helaas geen tegengif voor de toxines van de blauwalg maar het is belangrijk om meteen een dierenarts in te schakelen bij een vermoedelijke blootstelling aan blauwalg. De symptomen van een blauwalgbesmetting zullen binnen 15 tot 20 minuten optreden. Het gif werkt ontzettend snel en uw hond kan binnen 30 tot 60 minuten na besmetting met het gif al komen te overlijden. Niet alle honden zullen overlijden door het zwemmen in besmet water maar omdat niet met duidelijkheid vast te stellen is in welke mate het water besmet is, is het toch belangrijk om zo snel mogelijk uw dierenarts te waarschuwen.

Als uw hond in met blauwalg besmet water heeft gezwommen dan moet u:

• Zo snel mogelijk contact opnemen met uw dierenarts.

• Voorkomen dat de hond zijn vacht schoonlikt.

• Uw hond zo snel mogelijk met schoon water wassen en ervoor zorgen dat u zelf niet in aanraking komt met de vervuiling.

• Geen shampoo of andere reinigingsmiddelen gebruiken, alleen schoon water!

Hoe voorkomt u dat uw hond in besmet water zwemt?

Met blauwalg besmet water heeft een blauw/groene waas over het water en ruikt vaak muf/aardachtig. Wanneer de algen tot bloei komen in het water kan het water ook bruin of roodachtig worden.

Blauwalg onttrekt veel zuurstof aan het water waardoor vissterfte op kan treden. Als u veel dode vissen of andere dieren in het water ziet drijven dan raden wij af uw hond daar te laten zwemmen.

Belangrijk is om alert te zijn bij warm weer. Rijkswaterstaat controleert regelmatig de kwaliteit van het zwemwater, meer informatie hierover kunt u vinden op www.zwemwater.nl.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl