Vuurwerkangst bij de hond en de kat

Een hond die even schrikt van vuurwerk en zich vervolgens weer herstelt is geen probleem. Een hond die blijft hangen in de angst is een probleem. Of een hond vuurwerkangst ontwikkelt is afhankelijk van het temperament en het karakter van de hond en natuurlijk wat hij heeft meegemaakt.

Angst en stress herken je aan stress-signalen als nervositeit, piepen, janken, blaffen, steun zoeken, staart tussen de poten, hijgen en willen vluchten. Wanneer je hond een of meerdere van deze signalen laat zien, steun je hond dan maar bevestig de angst niet (hij mag bij je schuilen/zitten, maar ga hem niet aaien en toespreken hoe vervelend het voor hem/haar is).

Honden ondervinden van verschillende dagelijkse dingen stress. Echter heeft een hond 3 tot 7 rustige dagen nodig om weer op een basisniveau van stress te komen. Wanneer er veel spannende dingen na elkaar gebeuren, waarbij er te weinig tijd is om te herstellen, zal het glaasje een keer overlopen. Op dit punt is het stress niveau heel hoog en kan ongewenst gedrag of angst ontstaan. Wanneer vuurwerk wordt afgestoken kan een eerste knal oké zijn voor de hond, de 2e knal wordt al spannender en bij de 3e knal kan het glaasje overlopen en is het te veel voor de hond. Wanneer vuurwerk wordt afgestoken heeft de hond vaak geen tijd om rustig te herstellen van de schrik, het glaasje zal snel overlopen en zo ontstaat vuurwerkangst.

Geeft vuurwerk spanning bij uw hond?

Dan kunt u het beste in heel december dingen waar uw hond veel stress door ervaart vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spannende autoritten, een bezoek aan de trimmer, wandelingen door een drukke stad, honden tegenkomen die spannend zijn, maar ook pijn en ziekte geeft veel stress. Zo zorgt u dat het glaasje van uw hond minder snel overloopt.

Wandel op rustige plekken, zet hersenwerk spelletjes in en laat uw hond minder vaak alleen. Creëer een plek waar uw hond zich prettig en veilig voelt. Begin op tijd met ondersteunende supplementen en/of medicatie. Wanneer de knallen beginnen te komen: sluit de gordijnen en zet een rustig muziekje aan. Blijf zelf rustig en steun uw hond, maar beloon de angst niet.

Tips voor oudejaarsdag:

- Laat uw hond overdag lang uit op een rustige locatie;

- Geef hem/haar veel afleiding (kauwstaaf, Kong, voerspelletjes etc.);

- Sluit op tijd de gordijnen;

- Zet de radio of televisie aan;

- Laat hem/haar zelf een rustig plekje uitzoeken;

- Blijf zelf relaxed en doe gewoon de dingen die u normaliter ook doet;

- Steun uw dier, door er te zijn en af te leiden.

Voedingssupplementen en medicatie bij vuurwerkangst

• Telizen

Om uw hond of kat te ondersteunen kunnen we Telizen geven om kalm en ontspannen te blijven. Telizen is een smakelijk, natuurlijk voedingssupplement op basis van groene thee-extract dat zowel aan honden als katten gegeven kan worden. Het zorgt voor het vrijkomen van rustgevende stoffen in de hersenen. Het is één van de veiligste middelen tegen vuurwerkangst, daarom heeft dit middel onze voorkeur boven medicatie op de dag zelf. Om de beste werking te garanderen is het belangrijk om 1-2 maanden voorafgaand aan 31 december te beginnen met Telizen.

• Zylkene

Dit is een voedingssupplement vergelijkbaar met Telizen, ook bedoeld voor zowel hond als kat. Zylkene bestaat uit een stof die jonge dieren vormen uit melkeiwit, deze stof is rustgevend. Zylkene kan zowel langdurig gebruikt worden maar ook kortstondig gebruik(5-7 dagen voor de abnormale gebeurtenis) is mogelijk. U moet het angstmoment dus eigenlijk voor zijn. Van Zylkene mag eventueel ook een aantal dagen een dubbele dosering gegeven worden. Ook Zylkene is een van de veiligste middelen tegen vuurwerkangst.

• Adaptil en Feliway

Beide middelen bevatten natuurlijke feromonen. Adaptil is voor de hond, feliway voor de kat. Deze feromonen hebben een geruststellende werking op het dier. De middelen zijn verkrijgbaar in de vorm verdampers voor in het stopcontact, spray of halsbanden en kan uw dier ondersteunen tijdens de decembermaand. Ook deze middelen zijn volkomen veilig voor uw dier.

• Sileo

Als de supplementen onvoldoende werken dan kan tijdens oudejaarsdag Sileo worden gegeven. Sileo is een medicijn wat ingezet kan worden bij acute stress en angst veroorzaakt door geluid. Sileo mag elke 2-3 uur gegeven worden en het werkt na een kwartier tot een uur. Er moet minimaal 2 uur tussen de giften zitten en het mag maximaal 5 keer achter elkaar gegeven worden. Daarna dient 12 uur niets gegeven te worden. Lees voor gebruik de bijsluiter. Wanneer u de medicatie heeft gegeven mag u het dier niet alleen laten.

• Clomicalm

Voor langere termijn is Clomicalm te overwegen voor hond en kat. Dit antidepressivum vermindert het angstgevoel en verbetert daarmee het emotioneel evenwicht. Hierdoor wordt niet alleen het welzijn van het dier bevorderd, maar deze wordt ook toegankelijker voor training. De effecten zijn pas na 4-8 weken te verwachten.

• Pexion

Pexion is een anti-epilepticum welke ook geregistreerd is voor het verminderen van onrust en angst voor harde geluiden bij honden. Deze medicatie moet minimaal 2-5 dagen voor het angstmoment starten, zodat een bloedspiegel opgebouwd kan worden en de juiste dosering gezocht kan worden. Deze medicatie mag niet gebruik worden bij honden met nier- , lever- of hartproblemen. Om deze redenen schrijven wij deze medicatie daarom enkel voor wanneer een dier op consult is geweest voor een lichamelijk onderzoek. Waar nodig kan ook bloedonderzoek geadviseerd worden voorafgaand aan de start van deze medicatie. Daarnaast mag het niet gegeven worden bij agressieve dieren, bij dracht, lactatie of bij fokreuken. Er zitten enkele bijwerkingen aan deze medicatie:

• Ataxie (verlies van coordinatie)

• Meer eetlust

• Sloomheid

• Braken

• Agressie (vooral ontremming)

In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen voorbijgaand, en verdwijnen ze gedurende- of kort na het stoppen met de therapie.

Uit een studie bleek een dosering van 15 mg/kg 2 maal daags, gestart 5 dagen voor het te verwachte moment van blootstelling aan harde geluiden, even effectief als een dosering van 30 mg/kg gestart 2 dagen voor het moment van de blootstelling aan harde geluiden. De hoge dosering pexion wordt gelieve ook niet langer dan 3 dagen gegeven, aangezien een langere gift niet wetenschappelijk onderzocht is. Ook zal de hoge dosering waarschijnlijk meer bijwerkingen geven. Onze voorkeur gaat daarom uit naar wat vroeger starten met pexion in de lagere dosering. 

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl