Voorkomen van vuurwerkangst bij jonge honden!

Wanneer uw  hond tussen ½ en 1 jaar leeftijd  is rondom oud en nieuw moet u extra oppassen voor het ontwikkelen van vuurwerkangst. De hond zit dan in de zogeheten “angstfase”, waar het hormonale stresssysteem in nauwe afstemming met een aantal aansturende hersenonderdelen wordt ge-fine-tuned. In deze periode is het belangrijk om alle prikkels geleidelijk aan toe te dienen en niets te forceren bij uw hond. Tijdens de vuurwerkperiode is dit natuurlijk erg lastig, aangezien deze prikkels, de harde knallen, niet geleidelijk aan toegediend kunnen worden. De knallen komen altijd onverwacht en vaak een aantal keer achter elkaar. Het is dus van belang om uw pup in deze periode goed te begeleiden:

·        Samen met uw pup logeren! Denk aan vuurwerkvrije bungalowparken of een mooi buitengebied.

·    Goede bandvorming: begin direct na aanschaf van de pup met een goede sociale band op te bouwen. Denk aan puppycursus,  basiscommando’s oefenen, veel spelen met elkaar. Op deze manier kunt u uw pup beter steunen op angstige momenten.

·       Social support: laat het dier bij angst  NOOIT alleen, laat hem/haar lekker dicht bij u zitten. Daarbij is het van belang dat u als eigenaar  ontspannen bent en uw normale routine aanhoudt. Dus boekje lezen, tv kijken, uw dier op normale manier aanspreken en afleiding geven.

·        Leer stress signalen herkennen! Dan kunt u beter inspelen op de behoeftes van uw hond. Subtiele signalen zijn bijvoorbeeld: smakken  met de bek, kort snuffelen over de grond, uitschudden, stressgapen, hijgen.

·       Forceer uw dier NOOIT om op een plek te liggen/zitten waar hij niet wil zijn. Ook buiten is dit van toepassing, hoort uw dier een knal en wil hij deze kant niet meer op, forceer dit dan ook niet.

·        Blijf relaxed!

·      Wist u dat afleiding in de vorm van hersenwerk/spellen voor honden rust kan geven?  Door het spelen van een denkspel  is uw hond even bezig en snuffelen geeft rust en afleiding. Bij speel-o-theek de Speelster kunt u denkspellen huren voor uw hond (http://despeelster.nl/de-speel-o-theek).

·        Vuurwerktraining? Dat kan maar doe dit alleen door een goed opgeleide gedragsdeskundige, in een heel klein groepje. Bij twijfel kunt u dit beter niet doen, er kan namelijk ook angst aangeleerd worden door het zien van angstige soortgenoten. Thuis oefenen met een geluid-cd is ook een optie, maar lees uzelf eerst goed in hoe u de geluiden moet opbouwen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl