Voorkomen van vuurwerkangst bij jonge honden!

Wanneer uw  hond tussen ½ en 1 jaar leeftijd  is rondom oud en nieuw moet je extra oppassen. Ze zitten dan in de zogeheten “angstfase”, waar het hormonale stresssysteem in nauwe afstemming met een aantal aansturende hersenonderdelen wordt ge-fine-tuned. In deze periode is het belangrijk om alles geleidelijk aan toe te dienen en niets te forceren. Dit terwijl in de vuurwerkperiode natuurlijk de prikkels wel geforceerd worden toegediend. Het is dus van belang om je pup in deze periode goed te begeleiden:

  • Samen met je pup logeren! Denk aan vuurwerkvrije bungalowparken of een mooi buitengebied.
  • Goede bandvorming: begin direct na aanschaf van de pup met een goede sociale band op te bouwen. Denk aan puppycursus, basiscommando’s oefenen, veel spelen met elkaar.
  • Social support: laat het dier bij angst  NOOIT alleen, laat hem lekker dicht bij je zitten. Daarbij is het van belang dat je als eigenaar ontspannen bent en je normale routine aanhoudt. Dus boekje lezen, tv kijken, dier op normale manier aanspreken en afleiding geven.
  • Leer stress signalen herkennen! Dan kun je beter inspelen op de behoeftes van je hond. Subtiele signalen zijn bijvoorbeeld: tongelen, kort snuffelen over de grond, uitschudden, stressgapen, hijgen.
  • Forceer je dier NOOIT om op een plek te liggen/zitten waar hij niet wil zijn.
  • Blijf relaxed!
  • Vuurwerktraining? Kan maar alleen door een goed opgeleide gedragsdeskundige, in een heel klein groepje.. bij twijfel niet doen (er kan angst aangeleerd worden door angstige soortgenoten). Thuis oefenen met een geluid-cd is ook een optie, maar lees je eerst goed in hoe je de geluiden moet opbouwen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl