Vlooien

Vlooien, een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren, zijn beweeglijke bruin-zwarte insecten die op huisdieren springen om bloed te zuigen. Er zijn honden-  en kattenvlooien. De naam kan verwarrend zijn, want kattenvlooien kunnen zowel bij de hond als kat voor komen. Vlooien kunnen ook bij kleine knaagdieren zoals de cavia en het konijn of zelfs bij de fret probelemen geven.

De vlooien leggen honderden tot duizenden eitjes die voornamelijk op de grond vallen. Uit een eitje komt een larve die een stille en donkere omgeving opzoekt om zich te verpoppen. Dit popstadium is een fase die enkele weken kan duren. Onder invloed van trillingen en warmte zal de pop de laatste fase van de ontwikkeling tot volwassen vlo doormaken. Daarom ook gebeurt het zo vaak dat bij terugkomst van de zomervakantie zich een vlooienexplosie voordoet. Het is dan namelijk warm en plotseling zijn er weer trillingen in huis. Een ideaal moment voor de vlo om de binnenkomende dieren of zelfs mensen te bespringen.


De vlooien zitten meestal in donkere plaatsen, naden of kieren en op dichtbehaarde delen van huisdieren, bijvoorbeeld boven op de rug. Het bloed zuigen veroorzaakt jeuk. Als een huisdier vaker wordt gebeten door vlooien kan het lichaam een overgevoeligheidreactie (allergie) ontwikkelen tegen deze beten. Dit heeft tot gevolg dat het dier continu jeuk heeft en zich gaat krabben tot bloedens toe. Op dat moment kunnen verschillende kale plekken ontstaan met roodheid en korsten of soms alleen ernstige jeuk.


Regelmatig uw huisdier ontvlooien is dus zeker aan te raden. Voor de kat kunt u het beste een pipet Stronghold (maandelijks) of een pipet Bravecto spot-on (één keer per drie maanden en tevens tegen teken) in de nek druppelen. Voor de hond is er de keuze uit een pipet Stronghold (maandelijks) voor in de nek of een tablet Simparica (maandelijks en werkt tevens tegen 4 teken soorten) . Ook het goed schoonhouden van de omgeving is belangrijk, als dit een materiaal is dat niet gewassen kan worden kunt u gebruik maken van een spuitbus.

Bel of kom voor een uitgebreid advies langs bij één van onze paraveterinaire assistentes

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl