Gezondheid algemeen

De teek

Teken zijn 8 potige spinachtige (ecto) parasieten,  die zowel mens als dier lastigvallen. Teken hechten zich vast aan de huid en zuigen bloed. Hierbij kunnen ze ziektes overbrengen.

Soorten teken

In Nederland komen de Schapenteek (Ixodes rixinus ) die de ziekte van Lyme en/of Anaplasmose kan overbrengen en de Dermacentor reticulatus die de Babesia Canis kan overbrengen veel voor.

In het  zuiden(oa  van Europa) komen andere teken voor die ziektes als  Ehrlichiose en Babesiose kunnen overdragen.

Het leven van een teek

Teken kennen verschillende soorten levensfases. Van ei worden ze een larve, vervolgens nimf en daarna een volwassen teek. Alle stadia hebben bloed nodig,  daarom bijt de teek zich vast in een gastheer en zuigt zich vol met bloed. De teek zwelt op en verandert van een klein plat diertje in een erwtvormige, grijsbruine of roodbruine  bol. 

Help, mijn hond heeft een teek

Controleer uw hond dagelijks op teken. Het is belangrijk dat een teek zo snel mogelijk verwijderd wordt. Er zijn verschillende tekentangen op de markt waar de teek mee verwijderd kan worden.

Afbeeldingsresultaat voor o tom tekentangVerdoof de teek niet met alcohol. Door de alcohol braakt de teek de maaginhoud uit. Hierdoor kunnen ziektes worden overgebracht

·         Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek uit elkaar te houden.

·         Pak de teek met het tekenhaak zo dicht mogelijk bij de huid, zonder  in het lichaam van de teek te knijpen.

·         Draai en trek de teek voorzichtig uit uw huisdier.

·         Controleer of de hele teek verwijderd is. Als de kop blijft zitten is dat meestal niet erg. Er ontstaat dan een dikte in de huid die meestal vanzelf geneest.

Wat voor teek is het en draagt hij een ziekte bij zich?

In Utrecht kunt u bij  Tickbusters UCTD uw teek laten onderzoeken.

Een opgestuurde teek wordt microscopisch gedetermineerd (soort, geslacht en stadium worden bepaald). De uitslag van de determinatie van de teek ontvangt u gratis per post of mail. Het liefst zouden zij van iedere teek ook de besmettingsstatus bepalen, maar dat is financieel niet haalbaar. Het is een kostbare bepaling die zij helaas niet standaard kosteloos kunnen doen. Daarom bepalen zij steekproefsgewijs de besmettingsstatus van teken.
 
Wel kunt u tegen betaling de teken laten onderzoeken op een veertigtal ziekteverwekkers (waaronder Borrelia, Babesia, Ehrlichia en Anaplasma) die deze bij zich kan dragen. De kosten voor het onderzoek naar de verschillende ziekteverwekkers bedragen 48,75 euro exclusief BTW per teek.
Vermeld moet worden dat als een teek besmet bevonden wordt, het niet per definitie wil zeggen dat de gastheer besmet is geraakt. Een teek moet zich een bepaalde tijd voeden op de gastheer om een ziekteverwekker over te dragen en niet altijd vindt overdracht plaats.

Daarom kun je misschien beter het bloed van uw huisdier kunnen laten onderzoeken, deze kosten zijn vergelijkbaar aan de kosten van teek onderzoek (excl. bloedafname en consult). Houdt een periode van minimaal 1-3 weken na tekenbeet aan alvorens bloed te onderzoeken.

Bescherming tegen teken

Tekenbeten moeten voorkomen worden. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om uw dier te beschermen tegen teken.

Er zijn bij ons tabletten verkrijgbaar tegen teken die je maandelijks moet toedienen. Simparica® beschermt tegen 4 soorten teken en is een smakelijke tablet die op elk moment van de dag (onafhankelijk van een maaltijd) gegeven kan worden. Ook kunt u kiezen voor een tekenband (Scalibor®), die beschermt de hond 5 tot 6 maanden tegen tekenbeten. U bent welkom op de praktijk voor advies over welk middel het beste voor u en uw dier is.

Wilt u meer weten over de ziekte van Lyme, klik dan op PDF (artikel Dr. Paul Overgaauw, parasitoloog)

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl