Giardia

Een van de oorzaken van aanhoudende diarree bij hond of kat kan Giardia zijn. Giardia is een parasiet die in de dunne darm van uw hond of kat huist. Hij hecht zich op het slijmvlies van de dunne darm en veroorzaakt beschadigingen aan dat slijmvlies. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet meer optimaal opgenomen worden en door deze slechte vertering ontstaat de diarree.

Een hond of kat kan de parasiet bij zich dragen zonder dat dat problemen oplevert maar in het geval van een verminderde weerstand of bij jonge dieren kan de parasiet aanhoudende diarree veroorzaken.

Besmetting met giardia

Een besmetting met Giardia is niet alleen besmettelijk voor dieren maar ook voor mensen! Een besmetting ontstaat doordat er eitjes via de mond of bek worden opgenomen. Deze eitjes bevinden zich in de ontlasting van met Giardia besmette dieren. In de darmen komen de parasieten uit de ingeslikte eitjes en zij hechten zich weer aan het slijmvlies van de dunne darm.

Symptomen van giardia

-       Telkens terugkerende diarree

-       Gewichtsverlies

-       Verminderde activiteit van uw huisdier

-       Geen verminderde eetlust, soms zelfs meer eetlust

Diagnose

De enige manier om de diagnose Giardia te stellen is door middel van een ontlastingsonderzoek.

U vangt van 3 dagen ontlasting op en doet dit bij elkaar in een potje. 1 theelepel ontlasting per dag is voldoende om de test mee uit te voeren.

Wij vragen om de ontlasting van drie dagen omdat gebleken is dat de eitjes niet elke dag met de ontlasting mee naar buiten komen dus wanneer we ontlasting van 1 dag zouden testen dan zou de test negatief kunnen zijn omdat er net die dag geen eitjes in de ontlasting te vinden zijn.

Behandeling

Tegen Giardia kan Metrazol of Fenbendazol voorgeschreven worden. Sommige giardiastammen reageren niet op Metrazol en wel op Fenbendazol en andersom.

Pas op: herbesmetting!

Uw hond of kat kan zichzelf herbesmeten door de eitjes die in de vacht terecht zijn gekomen. Dit kan gebeuren als de ontlasting met daarin de eitjes aan de vacht blijven plakken. De hond of kat likt zich schoon en slikt daarmee de eitjes weer in. Indien u bij uw hond of kat ontlasting ziet, is het belangrijk om meteen weg te wassen.

Wanneer er bij 1 dier in uw huis Giardia is geconstateerd, moeten vaak alle dieren in het gezin behandeld worden.

Een goede hygiƫne is daarbij heel belangrijk. Was als eigenaar je handen na het contact met uw hond of kat. Verder is het belangrijk om de omgeving waarin het dier leeft te reinigen en desinfecteren om herbesmetting te voorkomen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl