Diarree

Diarree kan op veel verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld omdat uw huisdier iets verkeerds heeft gegeten of een andere verstoring van het maagdarmkanaal. Het gevolg is dat de wand van de darm beschadigd raakt, zodat de opname van vocht en voedingsstoffen verstoord wordt. Op dat moment zal uw huisdier veel vocht verliezen en slap worden omdat er onvoldoende energie opgenomen wordt. Belangrijk is het om te zorgen dat de maag en darmen tot rust komen, zodat de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de darmwand de kans krijgt te herstellen.

  • De darm moet tot rust komen, geef uw huisdier dus geen eten dat zijn maagdarmkanaal niet kent (geen rijst, beschuit etc).
  • Geef zijn normale eten maar dan in 10 kleine porties verdeelt over de dag.
  • Als uw dier ook braakt, biedt hem dan ook kleine beetjes van zijn eigen voer aan. Voor honden is het niet zo erg als ze 1-2 dagen niet eten, maar voor katten kan niet eten voor grote problemen zorgen. Wacht niet te lang met bellen naar de dierenarts. Ook is het verstandig om het water steeds met een klein laagje water in zijn bakje aan te vullen.
  • Als het dier heel veel vocht verliest kunt u hem ORS-vloeistof geven. Dit is een vloeistof met een suiker&zout-gehalte dat gelijkstaat aan de suiker- en zoutconcentratie in het bloed, zodat de opname van deze stoffen met het water vergemakkelijkt wordt en uw huisdier minder vocht en energie verliest. Dit maakt u door 1 liter water met twee blokjes bouillon en twee eetlepels suiker bij elkaar op te lossen. Geef dit enkele malen per dag in kleine hoeveelheden. Geef hem dan even geen voer en begin hier de volgende dag weer mee, in kleine porties.

Mocht de diarree niet snel verdwijnen dan is het raadzaam contact op te nemen met de dierenarts.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl