Buitenland

Buitenland

Wijziging per 29 december 2014

Verplichte vaccinatie hondsdolheid bij import puppies en kittens

Jonge honden, katten en fretten moeten vanaf 29 december 2014 bij binnenkomst in Nederland verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Hierdoor zijn de jonge dieren minimaal 15 weken oud als ze naar Nederland komen. Ook worden de regels voor dierenpaspoorten strenger. Dit staat in een brief van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. Oudere dieren moeten al gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid bij binnenkomst in Nederland. Vanaf 29 december 2014 is de geharmoniseerde regel dat de eerste vaccinatie tegen rabiës pas vanaf de leeftijd van 12 weken kan worden uitgevoerd en pas 21 dagen na de vaccinatie geldig is (dus vanaf een leeftijd van 15 weken).

 

Binnen de EU mogen honden vervoerd worden mits:

  • ze in het bezit zijn van een paspoort volgens Europees model

  • ze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheids (Rabiës)

  • ze geïdentificeerd zijn

Landen die geen lid zijn van de EU hebben hun eigen eisen voor de invoer van gezelschapsdieren.

Verplicht chippen:

Na 2 juli 2011 geldt voor het reizen binnen de EU dat honden, katten en fretten gechipt moeten zijn. Alleen een tatoeage is niet meer voldoende.

Verder is het van belang dat bij een bezoek aan het buitenland u uw huisdier beschermd tegen ziektes die in dat land voorkomen. Beneden de lijn Parijs- Milaan moet u rekening houden met:

  • Hartworm: maandelijkse behandeling met een pipet Stronghold, start binnen 4 weken na de blootstelling aan de muggen die de hartwormlarven overbrengen of de Scalibor-tekenband, deze beschermt ook tegen de mug die de hartworm overbrengt.

  • Teken (en daarmee de tekenziektes Babesia, Erhlichia en Lyme): Scalibor-tekenband en dagelijkse controle op teken.

  • Leishmania: de Scalibor-tekenband werkt ook tegen de zandvliegjes die Leishmania overdragen, maar het belangrijkst is het binnenhouden van uw huisdier tussen zonsonder- en zonsopgang.

Centrale legalisatie van de reisdocumenten bij de nVWA-CoA:

In verband met de sluiting van een aantal kantoren is de legalisatie gecentraliseerd. Sinds februari 2011 kunnen eigenaren uitsluitend nog terecht bij de afdeling certificering op afstand (CoA) van het nVWA aan het Godebaldkwartier 54 in Utrecht.

Voor vragen over de procedure in verband met de legalisatie kan men contact opnemen met Dienst Uitvoering CoA op telefoonnummer: (070)3786830

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe   Lingewal 2a   6681 LJ Bemmel    tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl