Voortplanting van de cavia


Dracht

Een vruchtbaar zeugje zal zich ongeveer om de 16 dagen laten dekken door een beertje. Dit laat zij dan toe gedurende 12 uur. Een zeugje moet minimaal 6 maanden oud zijn op het moment dat zij haar eerste nestje krijgt. Echter mag ze voor het krijgen van het eerste nestje ook niet ouder zijn dan 1 jaar leeftijd. Dan zijn namelijk de bekkenbotjes wat vergroeid/verhard, wat een zeer moeilijke/pijnlijke bevalling veroorzaakt. 

Laat het volwassen beertje niet bij het zwangere zeugje zitten. Hij zal haar direct na de bevalling weer dekken. Voor het zeugje is de belasting van zwanger zijn en tegelijkertijd zogen (te) zwaar. 

De duur van de zwangerschap is 68 tot 70 dagen. Tijdens deze dagen dient het zeugje een volledige en voedzame voeding te krijgen. Rond dag 42 van de zwangerschap is het mogelijk om de biggetjes te zien bewegen en te voelen. In de laatste maand van de zwangerschap is het beter om het zeugje niet onnodig op te pakken, zo ervaart zij zo min mogelijk stress. 

Geboorte

Een zeugje krijgt meestal tussen de 1 tot 6 biggetjes. Het zeugje bevalt meestal als je er niet bij bent. De biggetjes zijn na de geboorte helemaal af: oogjes open en ze kunnen al goed lopen. Ook kunnen ze zelfstandig eten vanaf dag 1. Het zeugje voedt de biggetjes tot 3 weken na de bevalling.

Sexen

Drie weken na de bevalling en bij een lichaamsgewicht van 300 gram moeten de jonge beertjes gescheiden worden van hun moeder en zusjes. Vanaf deze tijd kunnen ze namelijk vruchtbaar zijn. Let op: wanneer ze na 3 weken minder dan 250 gram wegen, laat ze dan nog een weekje extra bij de moeder. De jonge beertjes kunnen eventueel na het scheiden bij de vader gehuisvest worden.

Weesjes

Wanneer het zeugje is overleden of niet in staat is de biggetjes te voeden, zullen de biggetjes met de hand gevoed moeten worden. Gebruik voor het voeren Nutrilon kant en klaar babymelk nummer 3 of 4, hier zijn vezels aan toegevoegd (verkrijgbaar in supermarkt). Dit kan tevens vermengd worden met Critical Care. De biggetjes vinden deze dwangvoeding erg lekker wat het voeden niet tot iets stressvols maakt. Biggetjes kunnen de eerste 2 a 3 dagen hun urine en ontlasting niet zelf op gang brengen, ze moeten daarmee geholpen worden. Gebruik hiervoor een wattenstaafje en stimuleer hiermee de genitalien na iedere maaltijd. Zet een weesbiggetje bij een ander zeugje (wanneer moeder is overleden). Zij zal het biggetje warmhouden en als rolmodel dienen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl