Verzorging en huisvesting van de cavia

Een hok voor 1 á 2 cavia’s moet minimaal 100 bij 70 cm zijn. Het hok mag niet op de grond staan (tocht), niet voor de verwarming (oververhitting). Kies niet voor een hok met plastic zijkanten i.v.m. gebrek aan ventilatie. Zorg dat er in het hok een schuilmogelijkheid is (huisje of afdakje) en kooi verrijking (voor meer informatie hierover zie onze website). Minimaal 1 x per week moet het hok verschoond worden. Met name in de zomer is dit erg belangrijk. 

Cavia’s leven van oorsprong in groepen, en voelen zich veiliger met een andere cavia erbij.  Het beste kun je een gecastreerd mannetje bij een vrouwtje zetten, of eventueel 2 vrouwtjes bij elkaar. Zet nooit zomaar 2 vreemde cavia’s bij elkaar in een hok. Dit kan leiden tot gevechten. Voor koppelinformatie zie onze website.

De nagels van een cavia kunnen behoorlijk lang worden. Dan kunnen ze ergens achter  blijven hangen waardoor ze kunnen afscheuren. Het is dus belangrijk de nagels regelmatig te controleren en te (laten) knippen.

Voorkom extreme warmte en zon, knaagdieren kunnen hier slecht tegen. Zorg altijd voor schaduw en voldoende vers drinkwater.

Een cavia is een vluchtdier en in het wild is niet goed functioneren een teken van zwakte. Wanneer de cavia stopt met eten of andere tekenen van ziekte vertoont, kun je er van uitgaan dat de cavia zich al langer niet lekker voelt,  maar dit niet heeft laten zien. Het is dus altijd raadzaam om niet af te wachten, maar meteen actie te ondernemen.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl