Koppelen van cavia's


Cavia's zijn sociale dieren en kunnen het beste in koppeltjes gehouden worden. De beste combinatie is een (gecastreerd) mannetje (beertje) met een vrouwtje (zeugje). Twee vrouwtjes bij elkaar is ook mogelijk. Twee mannetjes bij elkaar kan eventueel ook, mits ze vanaf een heel jonge leeftijd al bij elkaar zitten en er geen vrouwtjes in de buurt zijn. Wanneer deze beertjes een vrouwtje ruiken (bijvoorbeeld bij de opvang tijdens een vakantie van eigenaar) kunnen ze gaan vechten en elkaar erg verwonden. 

Het advies is om nooit zomaar 2 vreemde cavia's bij elkaar in een hok te zetten. Een van de twee kan dan zijn / haar territorium gaan verdedigen en hierbij kan gevochten worden.

Zet twee voor elkaar vreemde cavia's bij elkaar op neutraal terrein, dus op een plek waar ze allebei nog nooit zijn geweest. Om te voorkomen dat de vloer vies wordt door het urineren van de cavia's kunt u de vloer afdekken met kranten en daaroverheen een fleecedeken. 
Zorg dat de cavia's niet weg kunnen kruipen onder / achter een kast o.i.d. Leg op de grond wat voer, speelgoed (bijvoorbeeld een kraaktunnel en wat doosjes waar ze onder weg kunnen kruipen). Let er wel op dat de cavia's zich nergens vast kunnen lopen, een doosje moet bijvoorbeeld twee of drie uitgangen hebben.

Neem ruim de tijd voor het koppelen. Soms gaat het zo goed dat de cavia's dezelfde dag al bij elkaar in het hok kunnen. Soms duurt het een paar weken. De cavia's kunnen achter elkaar aan gaan rennen, klappertanden of schommelen met hun achterlijf, dat is normaal. Er mag tijdens het koppelen nooit gevochten worden. Haal de cavia's dan uit elkaar en probeer het de volgende dag nog een keer.

Het komt soms voor dat twee cavia's elkaar niet accepteren. Vaak is dit zo bij twee volwassen zeugjes. Dan is een combinatie met een gecastreerd mannetje een betere optie.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl