Kooiverrijking voor de cavia


Met kooiverrijking wordt het verblijf voor het dier zo afwisselend en interessant mogelijk gemaakt. Kooiverrijking zorgt voor veel afleiding, het voorkomt probleemgedrag en het houdt een dier alert en gezond. Bovendien is het voor het baasje ook leuker om naar een goed ingerichte kooi met actieve dieren te kijken dan naar een saaie kooi met hierin slechts een bakje voer en water, wat bodembedekking en een dier dat zich in een hoekje zit te vervelen. 

De beste kooiverrijking voor een cavia is een andere cavia. Cavia's leven van oorsprong in groepen. Onze huiscavia voelt zich het beste met minimaal 1 soortgenoot als maatje. Voor de beste combinatie en koppelinformatie zie rechts in het menu het tabblad 'Koppelen van cavia's'.

Bij het toepassen van kooiverrijking zijn wel wat spelregels van belang. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de natuurlijke behoeften van het dier. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om bij cavia's klimtakken in de kooi te doen, omdat cavia's van nature op de grond leven. 

Zorg er voor dat de kooi niet volstaat met allerlei speelgoed. Er moet voldoende ruimte overblijven voor het dier om languit te kunnen liggen, rechtop te kunnen staan en een sprintje te kunnen trekken. De gebruikte materialen moeten goed schoongemaakt kunnen worden of worden vervangen en/of ververst. 

Kooiverrijking heeft alleen effect, wanneer er regelmatig iets aan de inrichting van de kooi veranderd wordt. Kortom, nieuwe uitdagingen. Een "make-over" kan worden gedaan als de kooi of het hok verschoond wordt. 

De favoriete bezigheden van een cavia zijn: knagen, eten, verstoppen.
Goede kooiverrijking kan dus zijn: een kartonnen doos met openingen, een kraaktunnel, takken van wilgenbomen, plukken hooi om in te verstoppen en om op te eten, een verhoogd plankje om op of onder te zitten of een hangmatje.

Afspraak maken?

Dierenartsenpraktijk Oost-Betuwe

0481-461627

Lingewal 2a, Bemmel / Loostraat 63, Huissen

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe Lingewal 2a 6681 LJ Bemmel tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl