De cavia

De cavia

Voeding
De belangrijkste onderdelen van de voeding van de cavia zijn hooi en groente. Een cavia moet de hele dag hooi kunnen eten. Naast het hooi mag een cavia per dag een handvol goed gewassen groente. Dat kan van alles zijn: wortel, paprika, bleekselderij, peterselie, sla, andijvie, paksoi, witlof, broccoli en paardebloem. Niet geschikt zijn kool, prei, rabarber, bonen, sperziebonen en aardappelen.
Cavia’s kunnen zelf geen Vitamine C aanmaken, dit moeten ze dus binnen krijgen met de voeding (groenten of caviavoer of een tablet van de drogist).

Voortplanting
Als je wilt fokken met je cavia moet dat tussen de 3 en 7 maanden leeftijd anders kun je geboorteproblemen krijgen en, let op, vanaf 4 weken leeftijd kan een cavia al geslachtsrijp zijn!! De draagtijd van een cavia is gemiddeld 68 dagen.
Vanaf 4-6 maanden leeftijd kunnen cavia’s gecastreerd of gesteriliseerd worden.

Verzorging
Minimaal 1 x per week moet het hok verschoont worden. Met name in de zomer is dit erg belangrijk.
Cavia’s leven van oorsprong in groepen, en voelen zich veiliger met een andere cavia erbij. Het beste kun je een gecastreerd mannetje bij een vrouwtje zetten, of eventueel 2 vrouwtjes bij elkaar.
De nagels van een cavia kunnen behoorlijk lang worden. Dan kunnen ze blijven hangen waardoor ze kunnen afscheuren.
Voorkom extreme warmte en zon, knaagdieren kunnen hier slecht tegen. Zorg altijd voor schaduw en voldoende vers drinkwater.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dierenartsenpraktijk Oost Betuwe   Lingewal 2a   6681 LJ Bemmel    tel: 0481 - 461627 info@dap-oost-betuwe.nl